Alergija na polen

Proljetne zrake i visibabe ne obraduju baš svakog... Osobe alergične na polen u sunčanim proljetnim i ljetnim danima se susreću sa raznim problemima.

Tekst pripremila mr.ph. Alma Karahmet

dangers-of-allergy-and-blood-pressure-drugs-722x406

Alergija na polen je alergijsko stanje koje utiče na mukozne membrane gornjeg dijela respiratornog trakta (grlo, nos i dr.), obično se karakteriše curenjem nosa, začepljenošću nosa, vodenim očima i slično, a uzrokovano je preosjetljivošću na polen u zraku (polen stabla, trave i korova).

Kako razlikovati alergiju na polen od obične prehlade?

Curenje nosa, začepljen nos, kašalj, kihanje, svrbež očiju i nosa, suzne oči su simptomi koji se mogu pronaći i kod prehlade i kod alergije. Kod alergije curenje iz nosa je vodenasto, a kod prehlade pojavljuje se i sluz, koja se slijeva u grlo i potiče na kašalj. Zbog toga je kašalj simptom koji upućuje na prehladu. Kihanje „u seriji“ je često kod alergija, kao i svrbež očiju i nosa, te suzne oči. Ukoliko se javi povišena temperatura možemo sa sigurnošću zaključiti da se radi o prehladi.

Preporuke i savjeti za prevazilaženje alergijskih simptoma:

  • Provjerite vrijeme kada planirate aktivnosti na otvorenom. Broj polenskih čestica je veći kada je toplo, suho i vjetrovito vrijeme, a manji kada je hladno, kišovito i vlažno vrijeme. Kada prognoza pokazuje vjetrovito vrijeme, rad u dvorištu može da sačeka.
  • Ne sušite veš vani za vrijeme visokih koncentracija polena. Ako ste proveli vrijeme napolju, promijenite odjeću, istuširajte se i operite kosu prije nego odete u krevet. Polen se može prenijeti s kose na jastuk te pogoršati simptome tokom noći.
  • Nosite naočale kako bi zaštitili oči ili šešir/kapu kako bi zaštitili kosu.
  • Uzmite lijekove na vrijeme. Kada se očekuje visoka koncentracija polena u zraku (proljeće, ljeto) preporučuje se primjena lijekova prije nego što simptomi počnu.

Najčešće primjenjivani lijekovi u terapiji su tzv. antihistaminici, koji se obično daju u obliku tableta ili sirupa ako se radi o djeci (npr. Pressing, Flonidan i slično). Kortikosteroidi u obliku sprejeva za nos su veoma efikasni u sprječavanju svrbeža i curenja nosa, dok se kortikosteroidi u obliku tableta ili parenteralno daju samo u težim slučajevima, kratkotrajno i po preporuci ljekara. Treća grupa lijekova koja se koristi u liječenju alergija su antileukotrieni. Mogu se koristiti samostalno ili češće u kombinaciji za kontrolu težeg oblika alergijske reakcije.

Kod osoba alergičnih na polen, boravkom vani, tijelo reaguje kao da je „napadnuto“. Veoma je bitno dodatno ojačati naš imunološki sistem. Pored zdrave prehrane i zdravog načina života, preporučuje se dodatno uzimanje vitamina i minerala u obliku preparata, naročito kalcija i vitamina C. Takođe, veoma je česta pojava kombinacija alergije i astme, čiju dijagnozu postavlja ljekar.

 

Podijeli na Facebook-u