Evropska sedmica imunizacije - vakcinacija je pravo i odgovornost za sve

Vakcine štite ljude svih uzrasta od potencijalno ozbiljnih bolesti. Od 23. do 29. april 2018. godine, Evropska sedmica imunizacije (#EIW) obilježava se širom Evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije da bi podizala svijest o kritičnoj ulozi koju vakcine igraju u zaštiti javnog zdravlja, te da bi podsjetila svaku osobu da uradi svoj dio posla za imunizacije Evrope.

Ospice su još uvijek u porastu
 
U 2016. godini, 1 od 15 novorođenčadi u regionu Evrope nije primilo prvu vakcinu protiv ospica. Ovaj neuspjeh programa imunizacije da stigne do svakog dijeteta, te nekih roditelja da u potpunosti imuniziraju svoju djecu, stavlja mnoge u nepotrebni rizik bolesti ili čak smrti kada dođe do epidemije.
Nakon rekordno niske stope oboljevanja u 2016. godini, ospice su naglo odskočile u regiji, uzrokujući više od 22,000 slučajeva u 2017. godini, te već više od 11,000 slučajeva u januaru i februaru 2018. godine. Trenutno najveće epidemije su u Francuskoj, Grčkoj, Srbiji i Ukrajini.
Da se zaustave ove neprihvatljive pojave i da se osigura da se ospice eliminišu iz svake zemlje u regionu, svi će morati da urade svoj dio posla. Samo ako su roditelji, zdravstveni radnici, lideri zajednice i osoblje programa imunizacije posvećeni vakcinaciji oni zajedno mogu postići visok stepen pokrivenosti imunizacijom. To podrazumijeva imunitet gomile za one koji su premladi ili imunološki kompromitovani.
Zdravstvene vlasti mogu pomoći u održanju napretka i izgradnji zdravije budućnosti za sve kroz osiguranje programa imunizacije.
 
Pored ospica
 
Obezbijediti visoku pokrivenost imunizacijom i proširenje pristupa vakcinama onima kojima nedostaju su osnovni dijelovi univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom. Vakcine spriječavaju niz bolesti, kao što su rotavirus, ospice, rubeola, poliomijelitis, veliki kašalj, hepatitis B i humani papiloma virus. Takođe doprinose ostvarivanju nacionalnih prioriteta vezanih za obrazovanje i ekonomski razvoj, te ostvarivanju ciljeva održivog razvoja #SDGs.
 
Širina i obim aktivnosti evropske sedmice imunizacije
 
Skoro sve zemlje u regiji će se baviti sedmicom imunizacije kroz razne aktivnostim, od informacijskih štandova u Njemačkoj do odbojkaškog turnira u Kirgistanu. Evropska sedmica imunizacije i Svjetske sedmice imunizacije, koje se održavaju istovremeno, nude globalni platformu za akciju pod vođstvom Svjetske zdravstvene organizacije #WHO uz angažman bezbroj aktera. Oni uključuju Gavi, Savez vakcina; PATH; Rotary International; Dečiji fond Ujedinjenih nacija #UNICEF; pacijentske i roditeljske organizacije; državne vlasti; javne zdravstvene i istraživačke institute; i još mnoge druge.  *
 
* WHO-Country office for Bosnia and Herzegovina
Podijeli na Facebook-u