Kašalj i liječenje kašlja

Kašalj je refleksna radnja i odbrambena funkcija organizma, sam po sebi nije bolest, već simptom, kojeg mogu izazvati tvari iz zraka, alergeni, suh zrak, dim, a može biti znak infekcija ili upala.

Tekst pripremila mr.ph. Alma Karahmet

61463331-kasalj-kasljanje-upala-grla-prehlada

Kašalj predstavlja fiziološki odbrambeni mehanizam na prisutnost upalnog sekreta i drugih stranih tvari u disajnim putevima. Kašalj je simptom i potrebno je liječiti uzrok ako je to moguće. 

Vrste kašlja

Prema dužini trajanja

Prema postojanju sekreta:

Akutni – traje manje od 3 sedmice

Subhronični – 3-8 sedmica

Hronični – duže od 8 sedmica

Produktivni – postojanje sekreta

Suhi (nadražajni) kašalj

 

 

Suhi kašalj – Suhi kašalj najčešće je rezultat prehlade i gripe. Također mogu ga izazvati onečišćujuće tvari (poput cigareta) koji iritiraju Vaše grlo. U većini takvih situacija, suhi kašalj nastaje zbog stražnjeg dijela grla (ždrijela) koje postaje nadraženo ili upaljeno. Suhi kašalj se često javlja noću, što stvara dodatne probleme i dovodi do iscrpljenosti organizma. Suhi kašalj je jako čest kod male djece. Najčešće je posljedica slijevanja sekreta iz nosa.

 

Produktivni kašalj - pomaže očistiti sluz (ispljuvak) i strani materijal iz disajnih puteva. Može doći do bronhitisa, upale pluća ili kronične opstruktivne plućne bolesti (COPD). Prehlade i alergije mogu uzrokovati pojavu sluzi koja se spušta niz stražnji dio grla. Kućni tretman može biti sve što je potrebno za olakšanje ako imate produktivni kašalj ili kašalj uzrokovan alergijom. Produktivni kašalj kod osobe koja puši često je znak oštećenja pluća. Za pušače, najučinkovitiji način liječenja kašlja je prestati pušiti. Promjena kašlja ili boje ili količine sputuma može značiti bakterijsku infekciju pluća. Kod produktivnog kašlja preporučen je povećan unos tečnosti, s tim da se izbjegavaju gazirani i kašasti sokovi.

Savjeti:

  •   Uzimati dovoljno toplih napitaka. Tekućina rastvara šlajm i olakšava iskašljavanje
  •   Podignuti uzglavlje – olakšava tegobe
  •   Koristiti maramice kako ne bi došlo do širenja infekcije kašljem
  •   Prestati pušiti.

U zavisnosti od vrste kašlja, postoje i različiti preparati s kojim uz preporuku svog farmaceuta možete uspješno liječiti kašalj.

 Liječenja kašlja

„Kašalj se liječi uklanjanjem uzroka, odnosno liječenjem infekcije ili izbjegavanjem. Valja naglasiti da lijekovi za kašalj samo smiruju kašalj kao simptom, ali ne djeluju na uzroke koji su do njega doveli. Svrha simptomatskog liječenja jest produktivni kašalj poticati, odnosno olakšati iskašljavanje, a neproduktivni suhi kašalj otkloniti, odnosno ublažiti. Za rješavanje kašlja, jednako je važna dobra hidracija bolesnika i ovlaživanje sobnog zraka te lokalna primjena kapi za dekongestiju nosne sluznice, kao i uporaba lijekova. Iako nemaju nikakav učinak, kod dugotrajnog kašlja često se koriste antibiotici.

Također, u svakodnevnoj praksi za suhi nadražajni kašalj nerijetko se rabe lijekovi koji pospješuju iskašljavanje, a oni su posve neučinkoviti. Mukolitici (acetilcistein, karbocistein, bromheksin) razrijeđenjem bronhalne sluzi mogu potaknuti iskašljavanje pa se koriste kod produktivnog kašlja. Pri upornom suhom (neproduktivnom) kašlju koriste se antitusici koji suprimiraju centar za kašalj u središnjem živčanom sustavu ili anesteziraju receptore za kašalj u nazofarinksu i traheobronhalnom stablu. Pri medikamentoznom liječenju neproduktivnog kašlja u respiratornim infekcijama valja prije isključiti druge razloge – alergije, reakcije na lijekove, bolesti štitnjače, kao i kronične bolesti srca i pluća.“
 Suhi kašalj - Pliva zdravlje

Podijeli na Facebook-u