Negativni učinci sunca na kožu

Opekline na koži, oksidativni stres, preuranjeno starenje, alergija na sunce, neujednačena pigmentacija kože, melanom,aktinična keratoza su neki od negativnih učinaka sunčevog zračenja na našu kožu.

Tekst pripremila mr. ph. Alma Karahmet

euaisthito-derma-ston-ilio-syfak

Opekline od sunca - Opekline od sunca, koje uzrokuju UVB zrake su najčešći oblik oštećenja od sunca. Karakterizira ih crvena i upaljena koža s bolnim mjehurima. Simptomi se mogu pojaviti i nakon 5 sati.

Oksidativni stres - UVA zrake (i, u mnogo manjem opsegu, HEV svjetlost) djeluju u interakciji sa stanicama kože i stvaraju slobodne radikale. Ovi slobodni radikali su visoko reaktivne molekule kisika i također su poznate pod nazivom ROS - reaktivne vrste kisika. Tijelo koristi antioksidante kako bi neutraliziralo te štetne slobodne radikale. Kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutraliziraju, slobodni radikali počinju oštećivati stanice u procesu poznatoj kao oksidativni stres.

Oksidativni stres i preuranjeno starenje - UVA zrake (i u mnogo manjem opsegu, HEV svjetlost) djeluju u interakciji sa stanicama kože i stvaraju slobodne radikale. Ovi slobodni radikali su visoko reaktivne molekule kisika i također su poznate pod nazivom ROS - reaktivne vrste kisika. Tijelo koristi antioksidante kako bi neutraliziralo te štetne slobodne radikale. Kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutraliziraju, slobodni radikali počinju oštećivati stanice u procesu poznatoj kao oksidativni stres.
Oksidativni stres uzrokuje fotostarenje (prerano starenje zbog izlaganja suncu). Zapravo, do 90% starenja kože je uzrokovano suncem. Slobodni radikali oštećuju stanice kože i razgrađuju kolagen i elastin koji koži daju svjež, mladenački izgled. Starenje kože je, naravno, posve prirodni proces, ali kada koža preuranjeno stari, može postati ovješena i razviti bore prije vremena. Sunce je odgovorno za do 90% starenja kože.

Polimorfna erupcija svjetlosti (PLE) najčešći je oblik alergije na sunce i dijagnosticira se kod oko 90 % svih oboljelih od alergije na sunce. Njena učestalost u zapadnoj Europi i SAD-u iznosi oko 20 %. Alergije na sunce pokreće oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima iz UVA zraka i, u manjoj mjeri, UVB zraka.

Acne aestivalis (Mallorca akne) aktiviraju se kada se UV zračenje spoji s određenim sastojcima u kozmetičkim preparatima s lokalnom primjenom ili kremama za sunčanje, poput emulgatora, što uzrokuje iritaciju i upalu lojnih folikula. Acne aestivalis utječe na oko 1-2% stanovništva, a najviše su pogođene mlade i sredovječne žene (25-40 godina). Simptomi su vrlo slični simptomima PLE i često ih je teško razlikovati.

Neujednačena pigmentacija kože - UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake povezane su sa pigmentacijom i mogu pridonijeti pigmentacijskim mrljama kao što su staračke pjege i melasma.

Rak bazalnih stanica kože - pojavljuje se kao mala, sporo rastuća, sjajna, ružičasta ili crvena kvržica. Ako ih se ne liječi, kvržice postanu hrapave, krvare ili se razviju u čir. Najčešće se nalaze na licu, vlasištu, ušima, rukama, ramenima i leđima. Karcinom pločastih stanica kože obično se pojavljuje u obliku ružičastih kvržica. One mogu imati tvrdu ili ljuskavu kožu na površini i najčešće se nalaze na licu, vratu, usnama, ušima, šakama, ramenima, rukama i nogama. Mogu lako krvariti i razviti se u čir.

Melanom - je najozbiljniji tip raka. Često je prvi znak pojava novog madeža ili promjene u izgledu postojećeg madeža. Melanomi su najčešće nepravilnog oblika, višebojni i veći od 6 mm. Oni se mogu nalaziti bilo gdje na tijelu, ali najčešća su mjesta leđa, noge, ruke i lice.
Oštećenje zbog godina izloženosti suncu uzrokuje rak kože. Potrebno je ići na redovite dermatološke preglede, svaku promjenu na koži trebate odmah prijaviti.

Aktinična keratoza - manifestira se u obliku suhih mrlja na koži koje se ljušte, a uzrokovane su oštećenjem zbog godina izloženosti suncu. Mrlje su ružičaste, crvene ili smeđe, a variraju u širini od 0,5 do 3 cm i najčešće se nalaze na licu (pogotovo na usnama, nosu i čelu), vratu, podlakticama i stražnjem dijelu ruke i (kod muškaraca) na rubovima ušiju i ćelavom vlasištu te (kod žena) na nogama ispod koljena.

Herpes simplex labialis - Jedna od negativnih posljedica UVA zraka je supresija imunog sistema. Koža postaje osjetljiva na viruse kao što su herpes simplex.
Rak kože će se vjerojatnije pojaviti na koži koja je češće izložena suncu, tako da je koža lica u opasnosti. Budući da je aktinična keratoza prekancerozna lezija, neke keratoze mogu se razviti u rak. Zato bi zaštita od sunca za lice trebala postati dijelom dnevne rutine njege kože kao tonik ili bilo koji drugi proizvod, poput hidratantne i anti-age kreme ili hiperpigmentacijskih proizvoda.

Kako se zaštiti od sunčevih zraka?
 Zaštitite se odjećom i pokrivalima za glavu
 Nahranite kožu s dovoljno kreme sa zaštitnim faktorom
 Kremu nanosite redovito, a ne zaboravite ni balzam za usne
 Pokrijte uši platnenim šeširom
 Izbjegavajte prženje na plaži
 Ne dajte da vas vremenske prilike zavaraju. I pri oblačnom vremenu UV zrake prodiru do Vaše kože
 Uzimate li lijekove, provjerite imaju li fotoosjetljivost
 Izbjegavajte solarije.

Kako odabrati optimalnu zaštitu od sunca za kožu?
Važno je odabrati proizvod za zaštitu od sunca s optimalnim zaštitnim faktorom (SPF) za kožu. Sistem SPF brojeva temelji se na razini UVB zaštite koju proizvod nudi. SPF pomnožen prirodnom zaštitom kože u minutama označava maksimalnu duljinu vremena u kojem možete izložiti vašu kožu suncu bez rizika od oštećenja kože izazvane UVB-om. Međutim, SPF zaštita ovisi o korištenju pravih količina proizvoda pa preporučujemo da ostanete samo na suncu 60% vremena od onog koje SPF dopušta i ne zaboravite da se oštećenja kože javljaju čak i kada opekline od sunca nisu vidljive. Također biste trebali odabrati proizvode koji su jasno označeni simbolom UVA zaštite. Svi proizvodi koji prikazuju taj simbol moraju osigurati minimalnu razinu UVA zaštite koju je postavila tvrtka Cosmetics Europe (nekad poznata kao COLIPA) kojoj je omjer 1: 3 za UVA: UVB zaštitu. Faktor zaštite od sunca (SPF) pomnožen s prirodnom zaštitom kože u minutama prikazuje maksimalnu duljinu izlaganja suncu bez opasnosti od oštećenja kože uzrokovanog UV zrakama.

Uz učinkovite UVA i UVB filtre, zaštita od oksidativnog stresa izazvanog suncem dolazi i od prehrane bogate antioksidansima i formulama koje uključuju antioksidante. Obratite pažnju na sastojke kao što su Licochalcon A i gliciretinična kiselina. Licochalcon A i gliciretinična kiselina zajedno rade kako bi zaštitile stanice kože u dubljim epidermalnim slojevima od oštećenja uzrokovanih suncem i popravili DNA kože. Sastojci poput hijaluronske kiseline i B-Resorcinol mogu pomoći u ublažavanju simptoma oštećenja od sunca. Hijaluronska kiselina dokazano pojačava hidratizaciju kože, vlaži kožu iznutra prema van i smanjuje čak i duboke bore. To je jedan od aktivnih sastojaka u anti-age krema sa SPF30 i SPF50 koji dokazali dokazano nude zaštitu od UVA, UVB i HEV svjetla, pomažu u sprečavanju fotostarenja i smanjivanju bora. Ako već postoje hiperpigmentacijske mrlje, B-Resorcinol je ključni sastojak u preparatima za sunčanje.
Osim preparata za zaštitu kože, bitno je koristiti povećane količine beta karotena koje mogu potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala pa time smanjiti negativan učinak sunčevih zraka. Ljeti trebamo uzimati veće količine mrkve, marelice i dinje, jer su bogati beta karotenom. Naravno, pomoći će i uzimanje beta karotena u tabletama, najmanje tri sedmice prije izlaska na sunce, u dnevnoj dozi 75 do 150 mg. Beta karoten je zapravo biljni pigment koji ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Beta karoten ne uzrokuje nus pojave, no vrlo visoke doze mogu obojiti kožu u žuto-narančastu boju. Osobe koje kroz duže vremensko razdoblje uzimaju beta karoten, trebaju uzimati i vitamin E, budući da beta karoten snižava razinu vitamina E.
Prije samog izlaganja suncu potrebno je 2-3 puta napraviti piling cijelog tijela kako bi skinuli mrtve stanice s površine kože, opskrbili je kisikom i na taj način omogućili ravnomjerno tamnjenje.

Baby-sun-care-min

Podijeli na Facebook-u