Savjetovalište za onkološke pacijente

Osoblje apoteke Violapharm je odlučilo organizovati stručni tim pod vodstvom doktora farmaceutskih znanosti iz oblasti onkologije zajedno sa magistrima farmacije i farmaceutskim tehničarima, sa zadatkom savjetovanja pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Supplements-with-herbs

U Bosni i Hercegovini kao i u drugim dijelovima svijeta, maligni tumori su jedan od vodećih zdravstvenih problema. Vode se kao drugi uzrok smrtnosti u svijetu, iza bolesti srca i krvnih sudova. Najveća zastupljenost oboljelih u ukupnom broju su maligne neoplazme brnohija i pluća. Kada je u pitanju spolna struktura kod ženske populacije je najčešće zastupljen karcinom dojke, a kod muškaraca karcinom prostate. Broj oboljelih u Federaciji BIH u zadnjih 5 godina je u stalnom porastu i porastao je sa 56 na 73,5 stanovnika na 10 000 stanovnika. To su zvanicni podaci ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE. Najčešća starosna struktura oboljelih od malignih bolesti se kreće od 20-64 godina. Na oko 30% oboljelih od malignih bolesti moguce je uticati spriječavanjem ili modificiranjem faktora rizika odnosno spriječavanje razvoja početka bolesti. Prevencija znači eliminisanje ili minimiziranje ekspozicije najčešćim faktorima rizika kao sto su pušenje, način prehrane, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost koji su dobro poznati faktori rizika kod nastanka i razvoja malignih bolesti.

U kontekstu gore navedenih podataka stručno osoblje apoteke Violapharm je odlučilo organizirati stručni tim pod vodstvom doktora farmaceutskih znanosti iz oblasti Onkologije, čiji je zadatak savjetovanje pacijenata oboljelih od malignih bolesti u smislu osnovnih informacija o terapiji, suplementima koje mogu uzimati, te prehrani koja je prilagođena uslovima bolesti i stanja u kojoj se pacijent nalazi. Za sve stručne informacije možete se javiti na telefon 032/ 654-568 ili direktno u apoteku Violapharm koja se nalazi u Industrijskoj zoni Bukva, TC Bingo ili na email: apotekaviolaa@hotmail.com.

Podijeli na Facebook-u