Simptomi i liječenje prehlade i gripe

Gripa je globalni problem, jer svake godine obole milijuni ljudi. Simptomi gripe se ispoljavaju jako brzo, znatno su jači i duže traju od simptoma prehlade. Upotreba vitamina i minerala, posebno vitamina C i minerala cinka mogu skratiti trajanje bolesti.

Tekst pripremila mr.ph. Tanja Stevanović-Pavlović

viola urinarne

 

Gripa (influenca) je bolest uzrokovana virusima influence  od kojih je najopasniji virus influence tipa A, koji može uzrokovati epidemije. Gripa predstavlja akutnu infektivnu bolest respiratornog sistema. Uzročnici također, mogu biti i bakterije,a nerijetko gripa nastaje zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija.

Simptomi gripa nastaju vrlo naglo sa izraženom visokom tjelesnom  temperaturom (i do 40 0C), grloboljom, glavoboljom, čestim bolovima u mišićima, umorom i iscrpljenosti. Može se javiti suh, neugodan kašalj, kihanje, te začepljenost nosa. Pacijenti se osjećaju onesposobljeni za svakodnevne aktivnosti, nemaju apetit, a  često se javljaju povraćanje i proljev. Bolest najčešće traje 5 do 7 dana.

Najčesće komplikacije gripe su upala pluća, laringitis,upala srednjeg uha i sinusa, kao i hronični bronhitis i astma. Upala pluća je najteža komplikacija i odgovorna je za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti.

Za razliku od gripe prehlada nastaje postepeno,sa normalnom ili umjereno povišenom tjelesnom temperaturom, kašalj je odsutan ili blag, dok su začepljenost nosa i kihanje uobičajeni. Komplikacije prehlade su mnogo rijeđe.

Liječenje gripe je najčešće simptomatsko i uključuje mirovanje, nadoknadu tečnosti i uzimanje lijekova za smirivanje kašlja i povišene tjeslesne temperature. Treba izbjegavati kontakt sa drugim ljudima kako se i oni ne bi zarazili, te redovno provjetravati prostorije. Preporučuje se primjena čaja od lipe,šipka,kamilice,mente i matičnjaka obogaćenim sokom od limuna koji je bogat vitaminom C. Vitamin C se unistava na temperaturi većoj od 60 0C ,tako da sok od limuna treba dodati u mlak, a ne vreo čaj. 

  vitamin-c-1200x630

Pored vitamina C vrijeme trajanja prehlade i gripa kao i njihove simptome znatno skraćuje i upotreba cinka. Cink ima dvojako djelovanje-smanjuje sposobnost razmnožavanja rinovirusa i blokira njihovo  vezanje za membrane ćelija i izazivanje infekcije.

 U liječenju virusnih oboljenja prehlade i gripe  ne pomaže upotreba antibiotika.

Vrlo je važna prevencija gripe koja se vrši redovnim vakcinisanjem , koje treba ponavljati svake godine zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imunosti. Ono  se naročito preporučuje starijim osobamai hroničnim bolesnicima. 

 

Podijeli na Facebook-u