Smjernice za pravilnu ishranu

Šta je to piramida ishrane? Svjetska zdravstvena organizacija je na osnovu dugogodišnjeg rada izdala publikaciju CINDI vodič za pravilnu ishranu. Piramida ishrane na slikovit način prikazuje koje vrste namirnica i u kojem omjeru trebaju biti svakodnevno zastupljene u našem tanjuru.

Tekst priredila mr.ph. Alma Karahmet

piramida-ishrane

Dvanaest smjernica WHO CINDI za pravilnu ishranu:
1. Treba koristiti raznovrsnu hranu bogatu nutrijentima, po mogućnosti biljnog porijekla. Namirnice životinjskog porijekla treba koristiti u ograničenim količinama.
2. Jesti hljeb, razne vrste žitarica, tjestenine, pirinač ili krompir više puta dnevno.
3. Jesti raznovrsno povrće i voće, pretežno svježe i iz domaćih izvora, više puta dnevno, a najmanje 400g dnevno.
4. Održavati tjelesnu masu u preporučenim granicama (BMI između 18.5 – 25 kg/m2) primjenjujući umjerene fizičke aktivnosti, svakodnevno.
5. Treba kontrolirati unos masti (ne treba da učestvuju sa više od 30% u ukupnoj dnevnoj energiji), zamijeniti većinu zasićenih sa nezasićenim biljnim uljima i „soft“ margarinom.
6. Nastojati zamjeniti masna mesa i mesne proizvode pasuljem, sočivom, drugim mahunarkama, ribom, živinskim i mršavim mesom.
7. Upotrebljavati obrano mlijeko i mliječne proizvode (kefir, jogurt, kiselo mlijeko i sir) sa što manjim sadržajem masti i soli.
8. Izabrati hranu sa malo šećera, izbjegavati rafinirani šećer, posebno ograničiti unos zašećerenih napitaka i slatkiša.
9. Izabrati hranu sa malo soli (do 6g soli dnevno u svim oblicima).
10. Ukoliko se koristi alkohol, ne treba uzeti više od 2 standardna pića (svako sa po 10g alkohola dnevno).
11. Pripremati hranu na higijenski bezbijedan način. Kuhati na pari, bariti, kuhati ili koristiti mikrotalasnu pećnicu, kako bi se smanjila količina dodate masti, ulja, soli i šećera.
12. Sprovoditi isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života odojčeta i pridržavati se redoslijeda i količine uvođenja namirnica.

Podijeli na Facebook-u