Svjetski dan farmaceuta

Svjetski dan farmaceuta se tradicionalno obilježava svakog 25. septembra. FIP (International Pharmaceutical Federation) potiče sve farmaceute da tokom mjeseca septembra, a posebno na ovaj dan potiču i zagovaraju ulogu farmaceuta u društvu za opće poboljšanje zdravlja.

25. septembra tradicionalno se obilježava godišnji Svjetski dan farmaceuta.

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) potiče sve farmaceute da ovaj dan obiluje aktivnostima koje promiču i zagovaraju ulogu farmaceuta u poboljšanju zdravlja u svim dijelovima svijeta.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana farmaceuta Međunarodne farmaceutske federacije je: “Farmaceuti: Vaši stručnjaci za lijekove”.

Predsjednica FIP-a, dr. sc. Carmen Peña, mag. pharm. ovom prigodom je izjavila: "Ove godine usmjerit ćemo se na širinu ekspertize koju ljekarnici imaju vezano za lijekove, te koju iskorištavaju svaki dan kako bi pridonijeli poboljšanju zdravlja pacijenata. Ova ekspertiza primjenjuje se kroz znanost i istraživanje, educiranje budućih naraštaja i transformirajući potrebe pacijenata kroz niz farmaceutskih intervencija i usluga."

Nadalje, dr. Peña dodaje kako "Svjetski dan farmaceuta naglašava kako su farmaceuti pouzdani izvor informiranja i savjetovanja o lijekovima, ne samo pacijentima nego i ostalim zdravstvenim stručnjacima u sistemu. Za svakog pacijenta koji ulazi u apoteku, farmaceut se brine osigurati prikladan lijek u prikladnoj dozi i u najprikladnijoj formulaciji. Farmaceuti surađuju s ostalim zdravstvenim radnicima, pritom osiguravajući da svaki pojedinac dobije optimalnu zdravstvenu skrb kroz multidisciplinarni tim. Štoviše, kao jedna od najdostupnijih zdravstvenih profesija globalno, naše znanje stavljamo u službu zaštite zdravlja i sprječavanja bolesti."

Podijeli na Facebook-u