Uroinfekcije

Urinarne infekcije (infekcije mokraćnog sistema) nastaju kada dođe do narušavanja normalne, fiziološke flore mokraćnog/urinarnog trakta. Mikroorganizmi čine fiziološku floru urinarnog trakta, a infekcija se razvija ulaskom najčešće bakterija u trakt, čime se narušava ravnoteža.

Tekst priredila: mr.ph. Aida Meša

Urinarne infekcije i popratni simptomi

Urinarne infekcije (infekcije mokraćnog sistema) nastaju kada dođe do narušavanja normalne, fiziološke flore mokraćnog/urinarnog trakta. Mikroorganizmi čine fiziološku floru urinarnog trakta, a infekcija se razvija ulaskom najčešće bakterija u trakt, čime se narušava ravnoteža i nastaju simptomi infekcije poput učestalog  mokrenja, peckanje pri mokrenju , svrbež, neprijatan miris urina, bol ili neugodan pritisak iznad pubične kosti, iscrpljenost, blago povišena temperatura, zamućen urin sa primjesama bijele ili čak crvene boje (znak krvi u urinu).

Uzrok uroinfekcija

Uzrok urinarnih infekcija su najčešće bakterije koje preko mokraćne cijevi uđu u mokraćni mjehur (cistitis) i ukoliko se takva infekcija ne liječi može se razviti infekcija u bubrezima (pijelonefritis).

Ženski spol je skloniji infekcijama urinarnog takta, zbog kraće mokraćne cijevi pa je bakterijama lakše doći do mokraćnog mjehura.

Escherichia Coli (E.Coli) u fiziološkim uslovima naseljava donje dijelove probavnog trakta i ima ulogu u varenju hrane. Često se svrstava i naziva „dobrom bakterijom“ i sa ostalim mikroorganizmima učestvuje u pravilnom funkcioniranju metabolizma.

Ukoliko patogeni sojevi E. Coli dospiju u urinarni trakt nastaje uroinfekcija. Uropatogeni sojevi E. Coli imaju sposobnost vezivanja za epitelne stanice urinarnog trakta i veoma su otporne na imunološki odgovor domaćina.  

Osim E. Coli uroinfekciju mogu izazvati i bakterije iz roda Proteus, Enterobacter, Klebsiella, Pseudomonas i druge.

Dijagnoza

Dijagnozu urinarnih infekcija postavlja doktor urolog nakon uzete anamneze, pregleda (klinički simptomi i znakovi) i laboratorijskih nalaza urina, urinolukture i antibiograma. Laboratorijski nalaz urina i urinokultura su najčešće dovoljni za potvrdu urinarne infekcije. Ponekad je dovoljno odraditi laboratorijski nalaz urina bez bakteriološkog nalaza (urinokulture), jer se smatra da je uzročnik u preko 80% slučajeva bakterija E.Coli i takve infekcije su nekomplicirane. Kod bakteriološkog nalaza veoma važno je uzimanje uzorka za analizu. Za uzorak je potrebno skupiti prvi jutarnji urin  tako da se prvi mlaz urinira u WC školjku, a srednji mlaz se prikuplja u sterilnu posudu. Važno je paziti da ne dođe do sekundarne kontaminacije poklopca posude. Na osnovu nalaza, doktor urolog preporučuje dalji tretman i liječenje.

Sprečavanje i liječenje infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta se mogu spriječiti upotrebom biljnih pripravaka, među kojima se najviše preoručuju pripravci od brusnice, medvjetke (Uva), peršuna, kukuruzne svile i breze.

Plodovi brusnice su najčešće u upotrebi, jer je dokazano da supstance proantocijanidi iz brusnice sprečavaju vezivanje bakterija  (E.Coli) na epitelne ćelije zidova urinarnog trakta.  Mogu se koristiti svježi ili osušeni plodovi brusnice (lat. Vaccinuum macrocarpon), čajevi, sokovi, sirupi, tablete, kapsule ili koncentrati.  U slučaju ponavljajućih (rekurentnih) infekcija urinarnog trakta,najbolje je preventivno uzimati neki od predloženih pripravaka brusnice dvije do tri sedmice.

Listovi biljke medvjetke (lat. Arctostaphylos Uva-ursi)  posjeduju dobre antimikrobne osobine zbog prisustva glikozida arbutina.  Pokazuje i blago diuretično djelovanje. Ne preporučuje se istovremena upotreba sa brusnicom. Ova biljka ostvaruje najbolje djelovanje u alkalnoj (baznoj) sredini, jer se iz arbutina oslobađaju novi spojevi fenoli koji ostvaruju djelovanje - eliminacija bakterija kada je pH veći od 7, znači u alkalnoj sredini. Ne preporučuje se upotreba duža od 10 dana.

Kukuruzna svila također može pomoći u sprečavanju, a i liječenju urinarnih infekcija. Ima diuretične osobine i sprečava stvaranje kamenca u bubrezima. Najčešće se koristi u obliku čaja, sama ili u kombinaciji sa ostalim urološkim biljkama.

Listovi ili korijen peršuna, kao i listovi breze  imaju diuretično djelovanje pa se najčešće nalaze u mješavini uroloških čajeva. 

Pored najviše korištenih biljnih pripravaka, uvijek je dobro znati ako imate pri ruci svježu koprivu („žaru“), možete je iskoristiti u obliku čaja kako bi se što prije riješili urinarnih problema. Zbog visokog sadržaja kalijuma ima blago diuretično djelovanje, a djelovanje protiv infekcije postiže se zahvaljujući prisustvu aglutinina iz korijena ove biljke.

viola urinarne

Posebno poglavlje u sprečavanju i liječenju uroinfekcija bi trebalo odvojiti za preparat D-manozu. U svijetu mnogo više poznata i korištena, dok se kod nas zanemaruje njen učinak. Međutim, D-manoza, vrlo slična glukozi po hemijskom sastavu, djeluje tako što se doslovno veže za izdanke bakterije E.coli i sprečava njeno vezivanje za zidove urinarnog trakta. To vezivanje je mnogo jače, nego što se E.Coli veže za epitelne ćelije. Putem urina se izbacuje u spoljašnju sredinu. Naročito je korisno znati da  D-manozu mogu bezbjedno koristiti trudnice, djeca i dijabetičari.

Uroinfekcije mogu biti često rekurentne (ponavljajuće), jer je E.Coli fiziološki prisutna kod svakog čovjeka i u pravim uvjetima može ponovo doći do njenog razmnožavanja i nastanka infekcije. Kako bi se recidiv izbjegao, posebnu primjenu u toj namjeni imaju probiotici. Dokazano je da probiotici iz soja Lactobacillus sprečavaju ponovnu pojavu.

Ukoliko urinokultura ukaže na prisustvo bakterija, liječenje se sprovodi antibioticima. Često se u liječenju koriste i uroantiseptici. Vrsta antibiotika i vrijeme korištenja određenog antibiotika se određuju na osnovu vrste bakterije, lokalizaciji infekcije, učestalosti infekcije, rizičnim faktorima, kao što su rizična populacija (trudnice, novorođenčad, dijabetičari). Tokom korištenja terapije vrlo je važno konzumirati što više tečnosti (najčešće toplih napitaka-čajeva) kako bi se prilikom pražnjenja mokraćnog mjehura izbacilo što više bakterija. 

 

Podijeli na Facebook-u