Zdravlje muškaraca : Benigna hiperplazija prostate

Poslije 45 godine se značajno povećava šansa za pojavu benigne hiperplazije i kancera prostate, pa se savjetuju preventivni urološki pregledi, a fitoterapijom se mogu znantno odgoditi prvi simptomi BHP.

Tekst priredio mr.ph. Sanel Bukvić

Prostata-slika

Prostata je žlijezda koja je dio muškog reproduktivnog sistema, nalazi se ispod mokraćne bešike, a ispred završnog dijela debelog creva (rektuma). Prostata je fibro-muskularne strukture i glavna joj je funkcija da proizvodi dio sjemene tečnosti kojom se transportuju spermatozoidi. Takođe, kroz prostatu prolazi mokraćna cijev, pa je njena pravilna funkcija usko povezana sa zdravljem muškog urogenitalnog sistema.

Prostata je oblika i veličine kestena (zove se i „kestenjača”), a kod nekih muškaraca počinje da se uvećava već poslije tridesete godine života. Poslije 45 godine se značajno povećava šansa za pojavu benigne hiperplazije i kancera prostate, pa se savjetuju preventivni urološki pregledi, a fitoterapijom se mogu znantno odgoditi prvi simptomi BHP.

Benigna hiperplazija prostate predstavlja povećani rast ćelija prostate i najčešće je urološko oboljenje starijih muškaraca. Povećanjem prostate sužava se lumen uretre (mokraćnog kanala kod muškaraca) što dovodi do niza neprijatnih simptoma. Pražnjenje bešike je otežano što zahtjeva jaču kontrakciju mišića bešike, da bi došlo do isticanja mokraće. Posle određenog vremena, mišić koji dovodi do istiskivanja mokraće postaje deblji i jači da bi uspješno kompenzovao povećani napor. Na kraju, gubi sposobnost potiskivanja mokraće kroz suženu uretru. Bešika se više ne može potpuno isprazniti i tada se javljaju karakteristični simptomi:

•  usporeno ili odloženo mokrenje

•  nepotpuno pražnjenje (nagon za mokrenjem odmah nakon mokrenja)

•  prekid mlaza tokom pražnjenja bešike

•  potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tokom noći (nokturija)

•  bol i pojava krvi pri mokrenju

•  jak i iznenadan nagon za mokrenjem

•  učestalo mokrenje i/ ili inkontinencija (nekontrolisano mokrenje)

•  problemi sa potencijom

FITOTERAPIJOM  (metoda liječenja i preveniranja bolesti upotrebom biljaka i biljnih preparata) mogu se znantno odgoditi prvi znaci i simptomi te spriječiti rana pojava benigne hiperplazije prostate jer bolest je lakše prevenirati nego liječiti. Što se BHP tiče, fitoterapija ima najbolji učinak ako se počne primjenjivati na vrijeme a to je već u 30-im godinama muškarca. Podrazumjeva primjenu biljnih preparata i biljaka koje u sebi sadrže fitosteroide, suspstance koje su strukturno slične testosteronu, koji se inače konvertuje u mnogo potentniji i aktivniji oblik dihidrotestosteron (DHT) koji je  uslovni krivac za bujanje prostate jer dovodi do sinteze proteina.

U našoj apoteci od stručnog tima možete dobiti korisne savjete i pronaći razne preparate, dodatke prehrani koji će sačuvati zdravlje vaše žlijezde prostate, a većina biljnih preparata se zasniva na ekstraktima sjemena bundave, koprive, testeraste palme, vrbovice. A sam unos i antioksidanasa (karotenoida - beta karoten, likopen), vitamina (C,E), minerala (Selen, Cink), očuvati će zdravlje urogenitalnog trakta, a ujedno i funkcije drugih organa i sistema

Podijeli na Facebook-u